pakkaspäivän kierrepullat

 Pehmeät kierrepullat

Ihanan kirpeän pakkaspäivän kunniaksi ajattelin leipoa kierrepullaa. Pakastimesta oli jo viimeinenkin pulla edellisestä pulla satsista syöty. Huomenna vietetään tosin Runebergin päivää, mutta meillä rehellinen pulla käy paremmin kaupaksi.
Tehdään ensin pullataikina.

Pullataikina ohje:

5 dl vettä
1 kananmuna
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
150g voita
2 pussia kuivahiivaa (11 g/pussi) tai 1 pala hiivaa 50 g)
noin 13-14 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Täyte: 100 g voita, sokeria ja kanelia
Pinnalle: raesokeria, mantelilastuja tai murskattua pähkinää
Uuni: 200 astetta alataso, noin 12-14 min. riippuen koosta

Sulata rasva. Lämmitä vesi.
Vatkaa veden joukkoon kananmuna, kardemumma, suola ja sokeri.
Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja 
(2 dl) ja sekoita nesteeseen.( Jos käytät märkä hiivaa, muista murentaa hiiva nesteeseen ennen jauhoja.)
Lisää jauhoja vähän kerrallaan koko ajan taikinaa vaivaten.
Itse vaivaan taikinaa vispilällä niin kauan, kunnes taikina on liian raskasta ja otan sitten oman käteni käyttöön ja jatkan vaivaamista.
Vaivaa taikinaa koko ajan jauhoja lisäten.
Lisää sulatettu voi loppuvaiheessa. Monesti lisään voin kahdessa erässä. Silloin voin on helpompi saada imeytymään taikinaan.
Lisää vielä lopuksi jauhoja.
Taikinasta tulee sitä parempi ja sitkoisempi ja pullista mehevämpiä, kun jaksaa taikinaa vaivata ja vaivata ja vaivata... 
Valmiiksi vaivattu taikina irtoaa hyvin kulhon reunoista
Anna taikinan kohota ainakin 30 minuuttia lämpimässä paikassa liinan alla.
Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä
Jaa taikina kahteen yhtäsuureen osaan.
Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi
Levitä taikinan päälle ensin hyvin pehmennyt voi.
Muista jakaa voi kahteen yhtä suureen osaan molemmille taikina paloille.
.
Ripottele kaneli ja sokeri. Itse laitan runsaasti makua tuomaan.
Ota ylhäältä reunoista kiinni ja käännä yläpuoli alapuolen päälle.
Leikkaa noin 2 cm paksuisia suikaleita.
Leikkaa suikaleiden keskeltä puoliksi vielä niin, että se jää yläosastaan kiinni.
Pyöritä osat keskenään rullaksi.
Tee solmuja ja laita vuokaan. Itse laitoin paperisiin viinerivuokiin, koska pullista tulee isoja.
Anna kierrepullien kohota liinan alla vielä jonkin aikaa ennen uuniin laittoa.
Murskaa pähkinät jos sinulla ei ole valmiina lastuina tai murskeena.
Kohotuksen jälkeen, voitele pullat kananmunalla. ripottele päälle raesokeria ja pähkinärouhetta. Ensin oma ajatukseni oli laittaa pinnalle mantelilastuja, mutta niitä ei ollutkaan, joten murskasin veitsellä pehmeitä pähkinöitä, kuten; kuorittuja hasselpähkinää ja pekaanipähkinää.
Uunissa paistunut tuore kierrepulla. Pullista tuli isoja ja niitä valmistui yhteensä 26 kappaletta.


Toivon sinulle oikein hyviä muhkeita ja maistuvia kierrepullia. Meillä pullat käyvät hyvin kaupaksi heti tuoreena.



Pehmeä kierrepulla maistuu hyvältä vaikkapa kauramaidon kanssa.


Hyviä makuhetkiä.





Kuvat ja teksti by caroann

Kommentit

Suositut tekstit